tirsdag den 2. december 2008

Overlocker - hvad skal jeg vælge?

Det kan være svært at vælge, når man skal købe sin første overlocker, og mange spørger sig selv, hvilke funktioner og muligheder har jeg egentlig brug for? For mange er overlockeren uoverskuelig p.g.a. trådningen, så det første man skal gøre op med sig selv er, om man vil betale sig fra besværet med trådningen. Hvis svaret er ja, er det en Babylock, du skal kigge efter. Babylocks overlockere er de eneste, der har automatisk trådning af gribertrådene og nåletråder på nåle-trådene, f.eks. Overlocker Babylock Imagine 2(uden bølgesøm)



Hvis du overvejer en Baby lock har du mulighed for at få en maskine, der kan sy bølgesøm, Baby Lock Enlighten (med bølgesøm) og endog en overlocker, der både kan sy bølgesøm og dæksøm Babylock Evelution. En anden funktionalitet er friarm. For nogle er det vigtigt. Da en overlocker altid syer i kanten af stoffet (knivene klipper af og danner kanten af stoffet) og aldrig kan sy midt på arbejdet, så synes andre, at det er lige meget - det er nok et temperament-spørgsmål. Babylocks overlockere har ikke friarm, men både Janome og Husqvarna har overlockere med friarm, f.eks. overlocker Huskylock s15 eller overlocker My Lock 644. Så er der rullesøm, som er meget vigtig for nogle - den bruges f.eks. til oplægning i tynde materialer. Nogen vil ikke være den foruden, så man skal gøre sig klart om man har brug for den. En god kvalitets overlock med rullesøm til en meget rimelig pris er overlocker Toyota SL3487 - mens overlocker Toyota SL3335 er et rigtigt godt bud for dig, der bare vil have en overlocker som et godt supplement til din symaskine, så du kan sy sammen, kaste over kanten og renskære sømmen i én arbejdsgang. Endelig er der mulighed for en kombinationsmaskine, der kan stilles om til dæksøm (den søm T-shirts lægges op med og som også bruges til dekoration). Man skal overveje med sig selv, om man vil have besværet med at stille om fra overlock til dæksøm, eller om man alligevel ender med kun at bruge maskinen som overlocker - i så fald er det bedre at købe en decideret dæksømsmaskine ved siden af sin overlocker. Hvis man "er til" en kombinationsmaskine, kunne Singer 14T967 være en fornuftig mulighed - både Janome og Husqvarna viking har tilsvarende maskiner.

søndag den 30. november 2008

Sy- og broderimaskine Husqvarna Viking Designer Topaz

Så kom endnu en ny sy- og broderimaskine fra Husqvarna Viking, Designer Topaz. Sådan ser den ud:

Designer Topaz findes i 2 versioner, Topaz 20 og Topaz 30. Symaskine-delen på begge maskiner er forsynet med et meget stort syareal (25 cm) og en stor friarm. Derudover har de begge Husqvarna Vikings syguide og sensor-system, så maskinen registrerer stoffets tykkelse automatisk og indstilles herefter. Forskellene er at Topaz 30 har automatisk saks og separat spolemotor så man kan spole mens man syer/broderer. Topaz 30 har derudover 20 hukommelser, ialt 800 sømme og 5 hastigheder, mens Topaz 20 har 10 hukommelser, ialt 400 sømme og 3 hastigheder. Forskellene vedrørende broderidelen er, at kun Topaz 30 klipper hoppesting og har herudover den største ramme, 360x200 mm, mens Topaz 20´s største ramme er 260x200 mm. BL-Trading holder flere kurser i relation til broderimaskiner, se aktuelle kurser på vores kursuskalender.


På vores webshop kan du finde mange andre broderimaskiner.

søndag den 16. november 2008

Kursus i patchwork

Hvis du har lyst til at lære at sy patchwork og bor i nærheden af Vejle, så har du nu en god mulighed for at lære det grundigt. Hvis du allered syer patchwork og gerne vil have inspiration, råd og vejledning - så er du også hjerteligt velkommen!

10 torsdage fra kl. 19.00 til 21.45 afholdes patchwork-kursus hos BL-Trading (Ribe Landevej 278, 7100 Vejle) - første gang torsdag 15. januar 2009 og herefter hveranden torsdag. Det koster DKK 550,00 for alle 10 gange - incl. kaffe. Brød tager man selv med.

Inga Møller Pedersen underviser på kurset - Inga har syet patchwork i rigtigt mange år, var en af initiativtagerne til Vejle Quilters og den første formand for foreningen, så kursisterne er i de bedste hænder!

Send os en mail, hvis du har lyst at deltage - har du spørgsmål til kursets indhold, er du velkommen til at ringe til Inga (tlf.: 7582 6082). Vi glæder os til et hyggeligt kursus!

mandag den 3. november 2008

Sycafé - Vejle


Efter opfordring etablerer vi en sycafé i vores lokaler, Ribe landevej 278, 7100 Vejle.

Sycaféen vil finde sted ca. 1 gang om måneden - sandsynligvis lørdag formiddag. Første møde bliver dog fredag 21. november kl. 11, hvor nogle quilte-interesserede vil mødes for at snakke om indhold og beslutte mødetidspunkt fremover.

Sycaféen er gratis og har som hensigt at være et sted, hvor man kan inspirere og hjælpe hinanden samt evt. finde nye måder at bruge sin symaskine på. Sycaféen er åben for alle.

fredag den 24. oktober 2008

4D software kursus - nyt hold 31. januar 2009


Hvis du har problemer med 4D software eller har lyst til at prøve softwaren, så kan vi nu tilbyde et 1-dags kursus (kursus i 4D software, modul 1) lørdag d. 31. januar kl. 10 - 17.

Under downloads kan du finde brochuren for "kursus i husqvarna Viking 4D software" - her kan du se indholdet for undervisningen (modul 1).

Hvis du ikke har 4D, men kunne tænke dig at afprøve det, kan vi i begrænset omfang tilbyde at du kan låne det under kurset - kontakt os for evt. aftale herom.

Der er nu tilmeldt så mange, så kurset gennemføres - der er plads til max 8 deltagere.

onsdag den 15. oktober 2008

Fab-U-motion



Fab-U-motion er et produkt fra Husqvarna Viking til frihåndsquiltere. Fab-U-motion har cruise control, dvs at stingene bliver lige lange når man frihåndsquilter.

Lørdag 1. november mellem kl. 10 og 13 kan du få Fab-U-motion demonstreret og selv få lejlighed til at prøve den. Du får 10% rabat ved køb af produktet denne dag.

Fab-U-motion passer til: Sapphire 830, 850, 870, Designer Diamond og Pfaff Expression 2.0, 3.0, 4,0, Creative Vision 5.0. og Creative Vision 2.0

Besøg os (BL-Trading, Ribe Landevej 278, 7100 Vejle) lørdag 1. november og se hvordan Fab-U-motion fungerer - du får også mulighed for selv at prøve den. Se også alle vores nye patchwork-stoffer m.m., og husk vi har weekendåbent 1. og 2. november, hvor der er patchworkstof fra DKK 50,00 pr. m og 10% rabat på alt, der ikke er nedsat (kommisionsvarer undtaget).

Åbningtid i weekenden 1. og 2. november: lørdag kl. 10 - 13, søndag kl. 10 - 15.

fredag den 5. september 2008

Ny butik og meget mere!



Nu har vi også fået en butik med vandkunst!

Vores lejer rejste, og vi skulle finde ud af, hvad vi så skulle bruge de tomme lokaler til - skulle vi leje dem ud igen, eller skulle vi finde ud af at bruge dem til noget selv? Vi valgte det sidste og vores netbutik bl.vandkunst.dk blev derved også til en fysisk butik.

Samtidigt benyttede vi lejligheden til at udvide vare-sortimentet, så vi nu foruden vandkunst til ude og inde også har marmorprodukter, vindklokker og foderbrædter m.m. til vildtfugle.

Heldigvis kom vi godt fra start - man kunne tro, det havde været bedre at åbne denne type butik om foråret, men vi har en hel del ting til såvel indendørs brug som til brug udendørs om vinteren - og det er faldet i god jord, så vi er meget tilfredse med ændringen!

Vi kommer dog ikke til at hvile længe på laurbærene - vi er nu i fuld gang med at udvide vores symaskine-butik med patchworkstoffer, mønstre etc. og holder åbningsweekend 27/28 september med gode tilbud og kaffe på kanden! Men mere om det senere.

Lige til sidst - vi deltager i Vejle Quilternes 10-års jubilæumsudstilling d. 20/21. september - også mere om det meget snart!

søndag den 20. juli 2008

Kan man brodere et foto?

Vi er blevet spurgt om man kan brodere et foto af en person, så det ligner. Nedenfor vises et eksempel på broderi af en dreng - tag selv stilling til om du synes, kvaliteten er ok!


For at få et godt resultat, skal fotoet først "behandles" i et billed-redigeringsprogram, hvor bl.a. baggrunden fjernes, så det kun er det, man vil brodere, der er tilbage på billedet.

Det viste billeder er stingsat med Digitizer Pro (Janome) og syet på en Husqvarna Designer SE LE.

God fornøjelse, hvis du vil gå på opdagelse i broderi-verdenen!

torsdag den 10. juli 2008

Patchworksstoffer til salg i Vejle.


Hej igen.
Ja det var en dejlig dag den 14 juni 2008, mange dejlige og glade sydamer ( og lidt mænd).
Da efter spørgelsen har været stor på patchworksstoffer, har BL-trading og "HANNES" indledt et samarbejde. Og fra i dag den 10 Juli vil der være et pænt udvalg af patchworkstoffer til salg hos BL-trading i Vejle.
Hilsen Hanne
www.hanneshjemmeside.dk

torsdag den 26. juni 2008

Dit eget ansigts landskab med Solvejg Refslund

BL-Trading har været så heldig, at kunne udbyde kurset "Dit eget ansigts landskab" med billedkunstner Solvejg Refslund.


Kurset finder sted hos BL-Trading, Ribe Landevej 278, 7100 vejle og afholdes i weekenden 7.-8. februar 2009:
Lørdag 7. februar 2009 kl. 9-17
Søndag 8. februar 2009 kl. 10-17
Max 12 deltagere.

Kursets Indhold:
I billedverdenen er ansigtet det stærkeste motiv og symbol. Det drager og rører alle om hjertet. Vi tager stilling og tænkder: Hvem er du? Hvor kommer du fra? At se på et andet menneskes ansigt bliver på en måpde også en konfrontation af eget spejlbillede.
Billedkunstner Solvejg Refslund underviser i en udvidet form for applikationsteknik, hvor stof, tyll og garnstykker lægges lag på lag og fastsys med symaskine.
Klik her for mere info om Solvejg Refslund

Prisen for weekenden er DKK 1200,00 (man er først tilmeldt, når man har betalt) + materialeudgifter DKK 175,00, som betales på kurset.

Læs mere om kurset i brochuren: download brochure om kurset

For flere informationer kontakt BL-Trading, tlf.: 7555 5502 eller mail: bodil@lew.dk

lørdag den 21. juni 2008

Markedsdag 14. juni 2008

Lørdag 14. juni 2008 var vores første "Markedsdag". BL-Trading havde besøg af Quiltefant, "Hannes", QuiltMyDesign og Hanne Schrøder med "Projekt Puttetæpper".

"Gæsterne" havde udstilling i vores undervisningslokale (se foto), og derudover havde BL-Trading arrangeret demonstration af Janome MC6600 og Husqvarna Filtemaskine i butikslokalet.

Vi var meget spændte på, hvor mange, der ville bruge en juni-dag på at køre til Ribe Landevej i Vejle, men blev positivt overraskede over besøgstallet - vi mener der var et sted mellem 200 og 300 besøgende. Heldigvis havde vi fået lov at bruge både genboens og naboens parkeringspladser - så det var helt overvældende, og en dejlig dag!

Efter succes´en har vi indgået en aftale, så vi fremover får et godt udvalg af "Hannes" patchworkstoffer i vores butik i Vejle.

Nedenfor billeder fra markedsdagen.



mandag den 19. maj 2008

Få inspiration til dit sommer-sy-projekt!

Lørdag 14. juni 2008 fra kl. 10 til 16 holder vi markedsdag hos BL-Trading i Vejle med temaet "Få inspiration til dit sommer-sy-projekt".

"Vi" består af Quiltefant, "HANNES", QuiltMyDesign, Projekt Puttetæpper og BL-Trading.

På markedsdagen får du mulighed for at se forskellige bud på hvad du kan bruge sommerferien til - evt. projekter, du kan lave sammen med dine børn eller børnebørn.

På markedsdagen vil der være demonstration af Janome MC6600 (fladbordsmaskine med indbygget overtransportør), af Husqvarna Designer SE og Husqvarna filtemaskine - og hvis du skal ud at rejse eller mangler en lille symaskine til at tage med på kursus, kan du se Toyotas 3/4 maskine, som kan være i en taske. Ligeledes er der bl.a. tilbud på de store Tutto Bags på hjul, hvis du skal have din symaskine med i sommerhus el.l.

Markedsdagen er ikke kun for quiltere - hvis du f.eks. vil bruge sommerferien på at lære at maskin-brodere, kan du få både maskine og program med rabat på markedsdagen!

Vi har fremstillet en brochure, som du kan downloade her fra siden (se under downloads) - her du kan læse nærmere om tilbud og deltagere.

mandag den 14. april 2008

Lær din broderimaskine at kende!

Hvis du har købt en ny maskine, der både kan sy og brodere, har du sikkert allerede været igennem mit første indlæg, der handler om at lære sin nye symaskine at kende og så har du allerede læst instruktionsbogen. Hvis ikke er det tid nu: Sæt dig godt til rette i husets bedste stol og læs instruktionsbogen. Selvom du allerede har læst instruktionsbogen tidligere, var det måske en god ide, at genopfriske den del, som handler om broderi. Du skal bare sætte dig godt til rette og læse, du behøver ikke at kunne huske det hele bagefter. -Der er ingen eksamen!

Før du kan brodere, skal du sikre dig, at du har de nødvendige ting til rådighed:

Nåle til maskinbroderi: Topstitch str. 80 eller 90 eller broderinåle str. 80 eller 90 ( dem med rød markering ) og Metallic str. 90, hvis du vil sy med metaltråd.

Broderitråd: Rayon eller polyestertråd til maskinbroderi nr. 40- gode mærker er Sulky/Güttermann, Madeira eller Superior Threads. Eventuelt metaltråd, hvis du vil forsøge dig med det.

Undertråd: Undertråd til broderi i hvid eller sort. Findes i de samme mærker som broderitråden og er i nr. 60 eller 70.

Stabilisering: Rivevlies er et godt sted at starte. God rivevlies fås f.eks. i mærket Sulky under navnet " Tear-Easy". Dette kan med fordel suppleres med en rive-stabilisering, der kan stryges fast på stoffet og fjernes igen efter broderiet er færdigt. Sulky har et godt bud, som hedder: "Totally Stable".

Stof til at brodere på: Der kan broderes på næsten hvilket som helst stof, men det er en god ide at starte med noget, der er let at håndtere, som f.eks. 100 % bomuld i en nogenlunde fast vævning. -Samme kvalitet som patchwork stoffer.

Og valgfrit: Strygestivelse. Den ganske almindelige slags, som fås i supermarkedet og findes på hylderne omkring vaskepulveret.

Du skal naturligvis også bruge en af de broderirammer, som blev leveret med din maskine, samt et strygejern, så stoffet er glat, når du putter det i rammen. Hvis du vil stive dit stof med strygestivelse, er det en god ide, at dække dit strygebræt med f.eks. et gammelt viskestykke.

Nu skal vi igang med alt det sjove!

Din broderimaskine blev helt sikkert leveret med nogle broderier: Enten er de allerede i maskinen eller også er de på en CD-Rom eller USB-stick. Hvis de er i maskinen, behøver du ikke tænke over så meget andet, end hvilket broderi du gerne vil starte med. Hvis broderierne ikke er i maskienen endnu, skal du slå op i instruktionsbogen og finde ud af, hvordan det broderi, du gerne vil starte med, kommer ind i maskinen. Dette er forskelligt fra maskine til maskine, men kræver generelt ikke så meget andet end at tænde for maskinen og forbinde den til enten USB-stick eller CD-Rom drev og så hente det ønskede broderi ind i maskinen.

Stoffet klargøres ved at stryge det. Eventuelt med strygestivelse, som er meget velegnet til 100% bomuld i patchwork kvalitet. Jeg stiver stoffet, så det har nogenlunde samme karakter som et almindeligt stykke papir. ( Husk at beskytte betrækket på dit strygbræt med det gamle viskestykke og læs vejledningen på flasken med strygstivelse). Hvis du bruger Totally Stable, skal det også stryges på stoffet. Her er det VIGTIGT at beskytte dit strygebræt, da der er en slags lim på stabiliseringen, som du aktiverer ved at varme den med strygejernet. Næste gang du stryger, er lim på din fine silkeskjorte eller din bedre halvdels smoking-skjorte afgjort IKKE et hit !

Størrelsen på stoffet: For at du kan spænde stoffet op i rammen med tilfredsstillende resultat, skal stoffet være større end broderirammen. Jeg sørger generelt for, at have et sted mellem 3 og 5 cm i "overskud" på alle sider. -Det samme gælder for stabilisering. Du skal huske at se på det broderi du har valg, hvilken størrelse ramme der kræves for at brodere det, så du får dit stof spændt op i den rigtige ramme.

Jeg gør følgende, når jeg broderer på 100% bomuld i patchwork-kvalitet:

Nederst ligger jeg en tynd rivevlies ( f.eks. "Tear Easy" ), dernæst mit stivede stykke stof med "Totally Stable" strøget på. Hele stakken placeres ovenpå den yderste ramme og den inderste ramme trykkes ned i den yderste ramme med stoffet i mellem.

Det kan være lidt svært, de første gange man prøver, men jeg lover, at det bliver lettere med øvelse! Et godt tip er, at lægge broderirammen flat på et bord og bruge begge hænder til at trykke inderrammen ned i yderrammen. Start i den ene side og hold ved den del, du har fået trykket ned i rammen, medens du bruger den anden hånd til at trykke den resterende del af inderrammen ned i yderrammen. Herefter strammer du skruen på rammen indtil du ikke kan mere pr. håndkraft. Skruen skal strammes, men du skal ikke bruge alt for mange kræfter. Hvis ikke stoffet ligger glat i rammen, skal du starte forfra. Hvis du giver dig til at trække i stoffet, trækker du det skævt og når du brodere ovenpå, vil dit stof altid være skævt! Selvom du skal have mere end 2 forsøg første gang, skal du ikke give op. -Du skal nok lære det!!

Broderiet er på maskinens skærm og du skal montere broderirammen på maskinen. Der er nogle beslag på broderienheden/broderiarmen, som rammen passer ind i og du skal sikre dig, at rammen sidder fast. Husk at trykfoden skal været hævet, når du skal have broderirammen ind under den: Nogle broderimaskiner kan hæve trykfoden ekstra meget, så der er god plads: Kig i din instruktionsbog, så du ved, hvad din maskine kan.

Tråd maskinen: Hvis ikke du allerede har gjort det, skal du spole broderiundertråd på en undertrådsspole og herefter tråde undertråden. I de fleste instruktionsbøger er der en god gennemgang af denne process med mange billeder. Hvilken broderitråd skal du brodere med ? Når du ved det, kan du vælge den rette nål.

Generelt er topstitch nr. 80 eller broderinål nr. 80 god til en nr. 40 tråd i alle de mærker, jeg har nævnt ovenfor. Bruger du metaltråd skal du vælge metalnål nr. 90 eller en topstitch nr. 90. Når man skal vælge størrelse på nålen er et godt tip, at der skal kunne være 3 stykker af tråden i nålens øje på een gang, uden at de tre tråde er svære at trække frem og tilbage i øjet.

Kig i din instruktionsbog og se, hvordan du skifter nålen. Tråd nu overtråden og kig i instruktionsbogen, hvis du er usikker.

Nu skal du brodere!

Start maskinen: Der er formentlig en start/stop knap foran på maskinen. Hvis du er usikker skal du kigge i instruktionsbogen. Når maskinen har syet en 6-10 sting stopper den enten selv, så du kan klippe overtrådens ende ellers skal du selv stoppe maskinen ved at trykke på start/stop knappen. Når du har klippet tråden, skal du trykke på start/stop knappen igen.

Sæt dig godt til rette og se maskinen brodere: Det er facinerende at se på og så giver det en god forståelse af, hvordan et broderi er bygget op.

Hvis du har valgt et broderi med mere end en farve, stopper maskinen når den er færdig med at brodere en farve og beder dig skifte til den næste farve. Du kan se på skærmen på broderimaskinen, hvilken farve maskinen skal i gang med at bruge: Det er vigtigt at få sat den rigtige farve på, så æblerne i broderiet f.eks. ikke bliver blå. -Med mindre du har bestemt, æblerne skal være blå: Der er jo kunstnerisk frihed!

Når du skifter overtråden, er det en god ide, at klippe tråden ved trådspolen og så trække tråd-enden ud gennem nålen. Derved trækker du ikke tråden "den forkerte" vej gemmen trådspændingen på maskinen og tråden virker som en slags "tandtråd", der renser trådspændingen lidt.

Når broderiet er færdigt, tager du rammen af maskinen: Husk at hæve trykfoden! Klip de små hoppesting i broderiet medens stoffet stadigt er stramt i rammen. Det er meget nemmere, end at klippe dem bagefter. Husk at klippe lange hoppesting på bagsiden også. Hvis du lader dem sidde på bagsiden, risikerer du, at de senere trækker lidt i broderiet. Stabiliseringen skal nu rives af rundt omkring broderiet. Sæt en finger på kanten af broderiet og brug den til at holde i mod med, så du ikke hiver alt for voldsomt i stingene. Stoffet tager du ud af rammen ved at løsne skruen lidt og så skubbe inderrammen ud af yderrammen.

Pres dit broderi fra bagsiden, så du ikke presser stingene flade med strygejernet.

NYD RESULTATET og gør klar til det næste broderi! Det er svært at stoppe, når man først er kommet igang :-)

Husk at nyde din maskine!

Brødbakkeserviet med broderi og hulsøm





Gratis sy-vejledning !




Et lille projekt, du kan sy på en aften: Hent PDF-filen med sy-vejledningen her, sørg for at du har materialerne du skal bruge, download broderiet gratis indtil 31. maj 2008 på http://www.quiltefant.dk/ og så er du klar til at sy denne brødbakkeserviet.


Hent syvejledning

Hent broderi

God fornøjelse!

Camilla Vinter Poulsen

fredag den 11. april 2008

Symaskine til børn

Vi er blevet spurgt om en symaskine til en pige på 8 år - både Toyota ECO15CG, Toyota FSS21 og Toyota JSB21 er så nemme at sy på, så det kan hun finde ud af - og alle tre maskiner kan sy, også over tykke jeans-sømme (du kan læse mere om Toyota symaskiner i indlæg "Toyota symaskiner").
Du spørger også om pigen kan komme til skade med maskinen. Ja, hvis hun sætter fingrene under nålen på symaskinen, så kommer hun til skade - det gælder alle symaskiner, så derfor er det vigtigt at I sikrer jer, at hun forstår, at man ikke sætter fingrene under nålen og træder på fodpedalen.
Da en pige på 8 år ikke er så høj som en voksen, skal I selvfølgelig også indtænke at maskinen skal stå et sted, hvor hun kan nå gulvet og fodpedalen.

søndag den 30. marts 2008


Pressebord

Silter pressebord er forsynet med en lille motor, så der er sug i bordet, når man træder på fodpedalen. En af fordelene ved sug i pressebordet er, at lette materialer kan suges fastere til bordet og derved bliver lettere at stryge. En anden fordel er at motoren suger dampen ud af tøjet - sammen med varmen i bordet, betyder det, at når materialet er færdigstrøget/presset, så er det tørt og parat til brug.

Som det ses på billedet, er bordet forsynet med en plade, der passer til strygestation 1 liter og strygestation 2 liter. Man kan bruge strygestationen uden bordet og omvendt, men under pladen til strygestationen, er der en kontakt til strygestationen, så når man bruges det sammen fremstår det som en helhed - der skal kun bruges 1 stikkontakt til hele anlægget.

Pressebordet er forsynet med hjul på de to "ben" samt et gashåndtag, som man kender fra kontorstole. Vha dette håndtag og hjulene, kan bordet let stilles op, klappes sammen og højdejusteres - se illustrationen.

mandag den 24. marts 2008


Toyota symaskiner

Verdens største producent af symaskiner er Janome, den næststørste producent er Toyota - begge er japanske mærker.

Man kunne undrer sig over, hvordan de kan være de største, når så få mennesker i Danmark har hørt om dem, men i virkeligheden er der mange, der kender symaskinerne - de ved bare ikke, at de er lavet hos Janome og Toyota. En stor del af produktionen fra disse fabrikker er i tidens løb solgt til mere kendte symaskinemærker og videresolgt under andre navne - derfor er der mange, der kender produkterne uden at vide, at de er produceret på de to fabrikker.

Produktionen af husholdnings-symaskiner fra Toyota og Janome adskiller sig fra hinanden ved at Toyota kun fremstiller mekaniske symaskiner mens Janome fremstiller alle typer af symaskiner, faktisk har de en speciel fin tradition for at fremstille broderimaskiner.

Toyotas program for husholdningsmaskiner kan opdeles i 3 grupper: symaskiner med halvroterende griber (af typen RS2000), symaskiner med helroterende griber og overlockere.

Symaskiner med halvroterende griber (RS 2000):
På disse symaskiner indsættes spolen som vist på billedet




Disse symaskiner er af en grundigt gennemtestet type, som de fleste kender - og som meget sjældent giver problemer.





  • 1-hjulsmaskiner: Kun faste indstillinger vedr. sting-længde og bredde, 4-trins knaphul
  • , Toyota JSBA21, Toyota FSS21


  • 2-hjulsmaskiner: Stinglængden kan indstilles variabelt, 4-trins knaphul og nåletråder
  • , Toyota ESS224


  • 3-hjulsmaskiner: Både stinglængde og stingbredde kan indstilles variabelt, 1-trins-knaphul og nåletråder
  • , Toyota model FSG325

Symaskiner med helroterende griber:,
Helroterende betyder at i stedet for at spolen kører fra side til side, så drejer den rundt. Denne konstruktion indebærer at spolen lægges i ovenfra, så man umiddelbart kan se, hvor meget tråd, der er på spolen

Toyotas maskiner af denne type, Toyota EZ 900
, er specielt lydsvage, de har nåletråder, 1-trins knaphul, hastighedsregulering, fast nålestop oppe og man kan sy på dem uden fodpedal vha en start/stop knap på maskinen. EZ-maskinernes stingvarianter kan du se her (klik på billedet hvis du vil have det forstørret):


Overlocker:
Alle Toyotas overlockere har en fin stingkvalitet, men forskellige funktioner:
Differentialtransport, rullesøm, snap-on og elektronisk fodpedal. Differentialtransport betyder, at du kan sy i strækstoffer og indstille maskinen, så du får en pæn overlcoksøm. Du kan sy rullesøm ved at flytte en knap og fjerne en nål (rullesøm er en fin overlock, der bruges til f.eks. opsyning af børnetøj, sommertøj og tynde tørklæder) og snap-on betyder at du nemt kan skifte til andre trykfødder.
Toyota SL3487 har differentialtransport, rullesøm, snap-on og elektronisk fodpedal - samt ekstr trykfødder (elastiktrykfod, snorekant- og rynketrykfod).
Toyota SL3335 ligner meget SL3487, men har ikke elektronisk fodpedal og ekstra trykfødder.

Hvis du ønsker informationer om mere avancerede symaskiner eller overlockere, så hold øje med denne blog - der kommer mere om andre typer symaskiner og overlockere!

fredag den 14. marts 2008


Toyota Quilt 50 - til patchwork og quilt

Nu nærmer påsken og fridagene sig. Måske er der nogen, der kunne tænke sig at bruge tiden til at forsøge sig med patchwork - men mangler symaskinen!


Det er der råd for! Vi har mange symaskiner, der egner sig til dette, men hvis du vil begynde med en god symaskine, der ikke vælter budgettet er Toyota Quilt 50 et godt bud:




Toyotas symaskiner i serien RS2000 er inddelt i 3 typer:
  • 1-hjulsmaskiner: Kun faste indstillinger vedr. sting-længde og bredde, 4-trins knaphul

  • 2-hjulsmaskiner: Stinglængden kan indstilles variabelt, 4-trins knaphul og nåletråder

  • 3-hjulsmaskiner: Både stinglængde og stingbredde kan indstilles variabelt, 1-trins-knaphul og nåletråder

Quilt50 er en 2-hjulsmaskine med 24 stingvarianter (4 er knaphul) og tilbehør, der også indeholder trykfødder til patchwork og et bord, der giver bedre arbejdsforhold, når man sidder med store ting.


Hvis du vil se stingvarianterne, så klik ind på Quilt50 - klik en ekstra gang på billedet og det bliver så stort, så du kan se hvad symaskinen kan.


Tilbehøret består af:
  • paspelfod

  • overtransortør

  • broderifod

  • quilte- og patchworkfod

  • åben applikationsfod

  • qultelineal

  • knaphulsfod

  • zig-zagfod (sidder på maskinen)

  • 3 spoler

  • standardnåle

  • kuglespidsnål

  • værktøjssæt

  • quiltebord

  • startpakke med nåle, tråd og stof

Manual kan downloades, se "downloads"


Andre forslag:

Toyota Quilt60 (3-hjulsmaskine).

Husqvarna Viking Sapphire 870 Quilt med det unikke sensorsystem og ekstra stor friarm.

Janome MC4900 Quilters Companion med trykfodsløft m.m.

Janome MC 6600 med indbygget overtransportør og quiltebord.

Elna Quilting Queen.

Lyst.....

Hej

Ja man får helt lyst til at komme på kursus og lære alt om symaskiner.

Hilsen
"HANNES"
www.hanneshjemmeside.dk

torsdag den 13. marts 2008


Kurser i software

Fremover vil BL-Trading i samarbejde med Quiltefant tilbyde kurser i broderi-software.



De første kurser bliver i Janomes software:
  • Kursus i brugen af Customizer software, 5. april kl. 10.00 - 13.30 (kr. 300,00)

  • Kursus i brugen af Digitizer Pro software, 3 moduler (26. april, 17. maj og 31. maj) kl. 10.00 - 17.00 (kr. 600,00 pr. kursus - rabat ved tilmelding til 2 og 3 moduler samtidigt)

Brochurer kan downloades direkte fra bloggen.



Alle kurser afholdes hos:

BL-Trading

Ribe Landevej 278

7100 Vejle

Tlf.: 7555 5502



Efterårsprogrammet er endnu ikke fastlagt, men allerede nu kan vi afsløre, at foruden kurser i Janomes software vil vi også afholde kurser i Husqvarna Vikings software, 4D professionel.



Kurserne henvender sig til dig, der har en broderimaskine, men har problemer med at udnytte softwaren (medbring såvel broderimaskine som software) - og til dig, der påtænker at købe en broderimaskine, men gerne vil vide mere om hvad du kan bruge softwaren til - og hvordan det gøres. I så fald kunne det være relevant med kurset i brugen af Customizer og/eller modul 1 af kurset i brugen af Digitizer Pro. Vi kan i begrænset omfang tilbyde lån af software og broderimaskine.



Kurserne er tilrettelagt så vi stingsætter et antal broderier og broderer dem, så du får kendskab til hele processen incl. en vurdering af broderiet og hvordan stingsætningen kan rettes så resultatet evt. kan blive bedre.



I brochuren står mere om hvad du skal have med - bl.a. godt humør til hyggeligt samvær i uhøjtidelig tone!!

fredag den 7. marts 2008

Kom godt i gang med din nye sy-/broderimaskine!

Du har formentlig længe ønsket dig MASKINEN. Nu har du købt den, transporteret den hjem, pakket den ud af kassen, fundet alverdens instruktioner og tilbehør. Måske har du tændt for den. Måske har den en stor skærm med mange ikoner, som du ikke helt ved, hvad du skal bruge til. Du går rundt om maskinen. Kigger kærligt på den. Tænder for den og...mister modet. Du ved ikke, hvor du skal starte og er måske egentligt lidt bange for MASKINEN.

Lyder det bekendt? -Du er ikke alene! Vi bliver alle lidt forvirrede og benovede over de moderne symaskiner, som helt sikkert ikke minder ret meget om den model, vi lærte at bruge i skolen, hos mor eller bedstemor, da vi var børn.

I dette første indlæg, vil jeg beskrive en struktureret måde at komme "rundt om maskinen" på -uanset hvilket mærke du har købt eller hvor avanceret en maskine du har købt.

Første skridt: Drop frygten! -Der er ikke noget at være bange for: -Du ved allerede, at du ikke skal putte pegefingeren under nålen, medens maskinen syr. Og det er sådan set det vigtigste :-)

Andet skridt: Glæd dig over din nye maskine og til at skulle lære den at kende. Du har sikkert ønsket dig maskinen i et stykke tid. Og måske har du sparet op i et stykke tid, for at kunne købe den. Bestem dig for, at du vil nyde tiden med din nye maskine lige så meget, som du nød, at glæde dig til at kunne købe den.

Tredje skridt: Læs instruktionsbogen. Du behøver ikke skynde dig. Sæt dig godt til rette i en god stol eller sofaen og læs, læs, læs om alle de skønne ting din nye maskine kan. Lad være med at bekymre dig om, hvorvidt du bagefter kan huske præcist, hvordan maskinen skal betjenes. Det kan du ikke! Og det behøver du ikke at kunne, for instruktionsbogen har du stadig og den skal bo ved siden af din maskine i lang tid. ( Jeg kigger stadig engang i mellem i instruktionsbogen til den maskine, som jeg har haft i 1½ år ! ).

Fjerde skridt: Afsæt tid til at lege med maskinen. Det kan være en fridag, et par timer hver eftermiddag i en periode eller hvad der nu passer ind i din hverdag. Find nogle stofrester frem og klip eller skær dem i stykker på f.eks. 20 x 29 cm ( så passer de i et standard ringbind eller mappe ). Klip eller skær stabilisering ( f.eks. rivevlies ) i stykker af samme størrelse. Find forskellige spændende tråde f.eks. en broderitråd, en metaltråd, en almindelig sytråd og en undertråd i neutral farve. Find også nåle frem, der passer til de forskellige former for tråd, du har valgt. -De allerfleste symaskiner leveres med et brev nåle af forskellige slags, så du skulle være dækket ind.

Nu skal der leges: Tænd maskinen og sæt dig godt til rette. Åbn instruktionsbogen og find ud af, hvordan du spoler undertråd. Og gør det. Slå op på trådningsvejledningen og tråd først undertråden og dernæst overtråden. Husk at du skal bruge en nål, der passer til den tråd, du vil starte med at bruge. Hvis ikke den rigtige type sidder i maskinen, så slå op i instruktionsbogen og se, hvordan du skifter nålen.

Nu skal du sy: Start med den allerførste stingtype på din nye maskine. Der er formentlig stikkesting. Sy en række af sting på den lange led af stoffet. Start ca. 2 cm fra den venstre kant af stoffet. Når du er kommet halvvejs, så stop og lav stingene længere. Kig i instruktionsbogen, hvis du ikke lige ved hvordan, og sy så resten af rækken. Gå videre til stingtype nummer to på din symaskine og sy denne type ved siden af den første type.

Fortsæt med at sy en række af alle de sting, din maskine har. Også alle de dekorative sting. Prøv at forlænge, gøre bredere og ændre balancen af stingene, hvis de ser lidt mærkelige ud. Kig i instruktionsbogen hver gang du er i tvivl! Skift stof når du har fyldt det første stykke med sting. Skift tråd, når du har lyst til at prøve noget andet og husk at skifte nålen, så den passer til tråden. På et tidspunkt skal du formentlig skifte trykfod for at sy stingene. Kig i instruktionsbogen og gør det.

Når du har syet samtlige sting på din maskine i rækkefølge, kan du nummerere dine stofstykker, så du ved hvilket stykke stof, du startede med, hvilket var nummer to o.s.v. Hvis du har god tid og gerne vil, kan du skrive stingenes nummer på maskinen ud for hver række, du har syet. Find nu en hullemaskine og lav huller i venstre side af alle stofstykkerne og sæt dem ind i et ringbind eller en mappe. Du kan lade stabiliseringen sidde på stoffet. Det gør det nemmere for dig at bladre gennem mappen på et senere tidspunkt.

Nu har du prøvet flere forskellige funktioner og alle stingene på din nye symaskine og du har en mappe med en oversigt over, hvordan alle symaskinens sting ser ud, når de er syet. Den kan være en nyttig reference i fremtiden. Undervejs har du sikkert fået gode ideer til, hvad man kunne lave med alle de fine sting. Hvis du har det ligesom mig ( du véd, hvad jeg mener ), så skriv ideerne ned. Så kan du huske dem, næste gang du skal lege med din symaskine.

Processen kan sagtens deles over flere dage, men det er nok en god ide at skrive "side-tal" på de stykker stof, du har syet, hver gang du stopper. -Ellers er det næsten umuligt at huske, hvad der kom som nummer 2, 3, 4 o.s.v.

Næste indlæg fra mig kommer til at handle om, hvordan man kommer i gang med at bruge broderidelen af den nye symaskine.

God fornøjelse med din nye symaskine!!

- Husk: Instruktionsbogen har fast plads ved siden af maskinen.

Camilla Vinter Poulsen, Quiltefant

mandag den 3. marts 2008


Hvorfor en "symaskine-blog"?

Det første spørgsmål, når man skal købe en symaskine er, hvilken symaskine, skal jeg vælge. Dernæst er der spørgsmål om hvad gør jeg, når symaskinen ikke gør det, jeg synes den skal - er det mig eller symaskinen, der er forkert på den? Har jeg brug for et kursus eller har symaskinen brug for et eftersyn!


Når man så har lært sin symaskine at kende - og evt. tilhørende software - så dukker der spørgsmål op om syteknikker, hvordan gør jeg for at få det ønskede resultat, for slet ikke at nævne det store felt, der hedder inspiration til anvendelsen af sin symaskine.


Så vidt jeg kan se, mangler der et forum for disse emner, så derfor en "symaskine-blog" - og det skulle ikke undre mig, om der dukker endnu flere relevante emner op!

Da en blog er en fler-vejs kommunikation er der åbnet op for at vi i fællesskab kan præge bloggens indhold - så hermed hjertilg velkommen til BL-Tradings blog om symaskiner.