fredag den 7. marts 2008

Kom godt i gang med din nye sy-/broderimaskine!

Du har formentlig længe ønsket dig MASKINEN. Nu har du købt den, transporteret den hjem, pakket den ud af kassen, fundet alverdens instruktioner og tilbehør. Måske har du tændt for den. Måske har den en stor skærm med mange ikoner, som du ikke helt ved, hvad du skal bruge til. Du går rundt om maskinen. Kigger kærligt på den. Tænder for den og...mister modet. Du ved ikke, hvor du skal starte og er måske egentligt lidt bange for MASKINEN.

Lyder det bekendt? -Du er ikke alene! Vi bliver alle lidt forvirrede og benovede over de moderne symaskiner, som helt sikkert ikke minder ret meget om den model, vi lærte at bruge i skolen, hos mor eller bedstemor, da vi var børn.

I dette første indlæg, vil jeg beskrive en struktureret måde at komme "rundt om maskinen" på -uanset hvilket mærke du har købt eller hvor avanceret en maskine du har købt.

Første skridt: Drop frygten! -Der er ikke noget at være bange for: -Du ved allerede, at du ikke skal putte pegefingeren under nålen, medens maskinen syr. Og det er sådan set det vigtigste :-)

Andet skridt: Glæd dig over din nye maskine og til at skulle lære den at kende. Du har sikkert ønsket dig maskinen i et stykke tid. Og måske har du sparet op i et stykke tid, for at kunne købe den. Bestem dig for, at du vil nyde tiden med din nye maskine lige så meget, som du nød, at glæde dig til at kunne købe den.

Tredje skridt: Læs instruktionsbogen. Du behøver ikke skynde dig. Sæt dig godt til rette i en god stol eller sofaen og læs, læs, læs om alle de skønne ting din nye maskine kan. Lad være med at bekymre dig om, hvorvidt du bagefter kan huske præcist, hvordan maskinen skal betjenes. Det kan du ikke! Og det behøver du ikke at kunne, for instruktionsbogen har du stadig og den skal bo ved siden af din maskine i lang tid. ( Jeg kigger stadig engang i mellem i instruktionsbogen til den maskine, som jeg har haft i 1½ år ! ).

Fjerde skridt: Afsæt tid til at lege med maskinen. Det kan være en fridag, et par timer hver eftermiddag i en periode eller hvad der nu passer ind i din hverdag. Find nogle stofrester frem og klip eller skær dem i stykker på f.eks. 20 x 29 cm ( så passer de i et standard ringbind eller mappe ). Klip eller skær stabilisering ( f.eks. rivevlies ) i stykker af samme størrelse. Find forskellige spændende tråde f.eks. en broderitråd, en metaltråd, en almindelig sytråd og en undertråd i neutral farve. Find også nåle frem, der passer til de forskellige former for tråd, du har valgt. -De allerfleste symaskiner leveres med et brev nåle af forskellige slags, så du skulle være dækket ind.

Nu skal der leges: Tænd maskinen og sæt dig godt til rette. Åbn instruktionsbogen og find ud af, hvordan du spoler undertråd. Og gør det. Slå op på trådningsvejledningen og tråd først undertråden og dernæst overtråden. Husk at du skal bruge en nål, der passer til den tråd, du vil starte med at bruge. Hvis ikke den rigtige type sidder i maskinen, så slå op i instruktionsbogen og se, hvordan du skifter nålen.

Nu skal du sy: Start med den allerførste stingtype på din nye maskine. Der er formentlig stikkesting. Sy en række af sting på den lange led af stoffet. Start ca. 2 cm fra den venstre kant af stoffet. Når du er kommet halvvejs, så stop og lav stingene længere. Kig i instruktionsbogen, hvis du ikke lige ved hvordan, og sy så resten af rækken. Gå videre til stingtype nummer to på din symaskine og sy denne type ved siden af den første type.

Fortsæt med at sy en række af alle de sting, din maskine har. Også alle de dekorative sting. Prøv at forlænge, gøre bredere og ændre balancen af stingene, hvis de ser lidt mærkelige ud. Kig i instruktionsbogen hver gang du er i tvivl! Skift stof når du har fyldt det første stykke med sting. Skift tråd, når du har lyst til at prøve noget andet og husk at skifte nålen, så den passer til tråden. På et tidspunkt skal du formentlig skifte trykfod for at sy stingene. Kig i instruktionsbogen og gør det.

Når du har syet samtlige sting på din maskine i rækkefølge, kan du nummerere dine stofstykker, så du ved hvilket stykke stof, du startede med, hvilket var nummer to o.s.v. Hvis du har god tid og gerne vil, kan du skrive stingenes nummer på maskinen ud for hver række, du har syet. Find nu en hullemaskine og lav huller i venstre side af alle stofstykkerne og sæt dem ind i et ringbind eller en mappe. Du kan lade stabiliseringen sidde på stoffet. Det gør det nemmere for dig at bladre gennem mappen på et senere tidspunkt.

Nu har du prøvet flere forskellige funktioner og alle stingene på din nye symaskine og du har en mappe med en oversigt over, hvordan alle symaskinens sting ser ud, når de er syet. Den kan være en nyttig reference i fremtiden. Undervejs har du sikkert fået gode ideer til, hvad man kunne lave med alle de fine sting. Hvis du har det ligesom mig ( du véd, hvad jeg mener ), så skriv ideerne ned. Så kan du huske dem, næste gang du skal lege med din symaskine.

Processen kan sagtens deles over flere dage, men det er nok en god ide at skrive "side-tal" på de stykker stof, du har syet, hver gang du stopper. -Ellers er det næsten umuligt at huske, hvad der kom som nummer 2, 3, 4 o.s.v.

Næste indlæg fra mig kommer til at handle om, hvordan man kommer i gang med at bruge broderidelen af den nye symaskine.

God fornøjelse med din nye symaskine!!

- Husk: Instruktionsbogen har fast plads ved siden af maskinen.

Camilla Vinter Poulsen, Quiltefant

Ingen kommentarer: